Шпионският софтуер ерозира демокрацията и създава общество от параноици“, смята евродепутатът София,

...
Шпионският софтуер ерозира демокрацията и създава общество от параноици“, смята евродепутатът София,
Коментари Харесай

Иво Христов: Смартфонът знае за нас повече, отколкото сами знаем за себе си

„ Шпионският програмен продукт ерозира демокрацията и основава общество от параноици “, смята евродепутатът 

София, 28 ноември 2022 година  – „ Шпионският програмен продукт „ Пегас “ е открит от група проверяващи публицисти през лятото на 2021 година, като след в детайли следствие се открива, че към 50 000 телефона са проникнати от него. Сред тях – такива на опозиционери, юристи, водещи политици и предприемачи в доста страни, в това число европейски. Най-трагичният случай, обвързван с „ Пегас “, е убийството на Джамал Хашоги – саудитският опозиционен публицист, който е бил разработван посредством програмен продукт „ Пегас “, добит от саудитската страна на цена към 50 милиона $. “

Това съобщи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D) при откриването на конференцията „ Случаят „ Пегас “: Как технологиите проникват в персоналното пространство и завладяват демокрациите ни “. Събитието бе проведено от евродепутата и EURACTIV Bulgaria.

В конференцията присъединяване взеха Венцислав Катинов, длъжностен заместник-министър на вътрешните работи, Петър Кирков, народен координатор по киберсигурност, Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери, Йерун Ленарс, ръководител на парламентарната анкетна комисия в Екологичен потенциал, проверяваща потреблението на " Пегас ", Гилем Жиро, специалист по подслушване и наблюдаване и някогашен член на френската Дирекция за териториално наблюдаване, създател на книга по тематиката, Никос Андрулакис, евродепутат, обект на наблюдаване от страна на Националната разследваща работа на Гърция, както и Спирос Сидерис, основен редактор на EURACTIV Гърция. Събитието бе модерирано от основния редактор на EURACTIV България Георги Готев. 

„ Комисията, която бе основана в Европейския парламент, реализира голям брой проучвателни задачи в обособени европейски страни – Кипър, Гърция, Полша, Унгария. Тя установи, че 14 европейски страни са се сдобили легално със софтуера „ Пегас “. Не е известно какъв брой други го имат, без да го афишират, защото тематиката е деликатна. Софтуерът е създаден за битка с тероризма “, посочи Иво Христов. 

Евродепутатът изрази мнение, че пораждат доста въпроси – каква е гаранцията, че страната, която го придобива, ще го опази; елементарно ли е да се клонира механически подобен софтуер; елементарно ли е да попадне в частни ръце и др. 

По думите на Христов, „ Пегас “ има ред коварства и е индикативен за всички софтуери от ново потомство, защото не е единственият, който има тези качества:

„ Това са така наречен „ zero-click capabilities ”, т.е. не е належащо да извършите нещо, с цел да стартират да ви подслушват. Достатъчно е да получите пропуснато позвъняване (говори се, че най-често се случва посредством приложението WhatsUp, само че може и посредством други), с цел да бъде хакнат вашият телефон “, разясни българският евродепутат. 

Иво Христов сподели още: „ Софтуерът „ Пегас “ и сходните на него обезпечават достъп освен до сегашното, само че и до предишното ни, защото може да се наблюдава и историята, насъбрана в телефона, фотосите и впрочем. “

Според Христов „ Пегас “ трансформира публичния климат, публичните настройки и мотивацията на хората, които вземат участие в публичния живот:

„ Дори и да не бъде сполучлив даден опит за подслушване, човек подхожда по друг метод, когато мисли или позволява, че е проследяван, и по напълно различен, когато смята, че връзката му е сигурна. “

Евродепутатът добави, че са налице редица данни за ръководещи партии, които купуват софтуера „ Пегас “ за политическа приложимост против своята съпротива, а в Полша и Унгария софтуерът е използван против негов съперници вътре в ръководещите партии.

„ Необходим е кардинален метод, а не преходен (конюнктурният рано или късно се обръща против нас). За страдание, положителни европейски практики в сферата няма. Трябва да се създаде европейско законодателство, което да укрепи националните такива. Навсякъде държавни органи се занимават с контрола и регулирането на този вид. материя, само че защото те са под шапката на някое настоящо държавно управление, то този надзор рядко е сполучлив. В проектодоклада на Европейския парламент се споделя, че европейските институции, като се изключи Европейския парламент, практикуват „ омерта “, сподели още Иво Христов.

В рамките на конференцията заместник-министър Катинов разгласи, че при започване на годината Прокуратурата е образувала инспекция по изнесените данни за софтуера „ Пегас “, която се прави в директно взаимоотношение с ГДБОП, която инспекция към момента не е завършила. Той сподели, че все още приложимост на софтуера „ Пегас “ в България не е открита, като уточни, че това не значи, че няма. 

Заместник-министърът сподели още, че политиката на България за киберсигурността е в сходство с тази на Европейски Съюз. По думите му, софтуерът „ Пегас “ е единствено върхът на айсберга, защото частният пазар за технологии процъфтява. Катинов уточни, че потреблението на шпионски програмен продукт не е ново събитие, а промишлеността е оценена на 12 милиарда $. За интервала 2012-2021 година 74 страни са закупили сходни технологии, а десетки компании са основани в Европа, Съединени американски щати и Израел.

„ Разкритията за „ Пегас “ демонстрират, че се намираме в една нова и не толкоз комфортна действителност, в която комплицирани шпионски принадлежности се продават на свободния пазар. Има нужда от възстановяване на регулацията и повишение прозрачността в бранша “, счита Венцислав Катинов.

По думите на националния координатор по киберсигурност Петър Кирков, когато инструмент като „ Пегас “ се употребява неоторизирано, това е поредна опасност за киберсигурността. 

„ Трябва да работим във връзка с регулациите, с цел да можем да повлияем на този аспект. Една такава регулация е Директивата за минимални условия за мрежова и осведомителна сигурност, която всеки миг ще влезе в действие и ще бъде транспонирана в българското законодателство. Работим и по така наречен Cyber Resilience Act, който адресира всички артикули на пазара с дигитален детайл в тях – всички „ умни “ устройства, които употребяваме. Чрез него Европейската комисия ще сложи минимални условия към производителите във връзка с устройствата, които те оферират на пазара, както и във връзка с метода, по който адресират вероятната поява на уязвимости в тези артикули “, сподели още Кирков.  

Според Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери много страни към този момент разполагат с киберармии: „ Те се занимават със отбрана, както, да вземем за пример, Военновъздушни сили, сухопътните армии и впрочем. В Китай числеността на тази киберармия е 12 000 души. Това са хора, които следят кой употребява въпросните кибероръжия, каквото е и софтуерът „ Пегас “, изготвят разбори и впрочем. Това им оказва помощ да бъдат в течение какво, къде се употребява и от кого. И когато нещо се случи, те са подготвени. В това отношение България има да наваксва “, безапелационен бе Стефанов. 

Главният редактор на EURACTIV Гърция, който също е бил наблюдаван с шпионски програмен продукт, насочи зов към политиците – да не позволяват взаимни отстъпки по въпроса за отбраната на персоналните свободи и правата на индивида.

„ Не защитавайте водачи или държавни управления за партийна полза. Имате обвързване към жителите, които представлявате и които гласоподават за вас. Демокрацията и върховенството на закона би трябвало да са вашето знаме. Не знамето на вашите партии и вашата власт “, приключи изявлението си Сидерис. 

За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР